Trammell Crow Residential’s Planned 756-Unit Development in Long Beach Moves Forward With $29.5MM Acquisition of Project Site

Long Beach, Trammell Crow Residential, Westside Gateway, Port of Long Beach, StudioOneEleven, World Trade Center

By Catherine Sweeney

A 756-unit residential project planned for Long Beach is taking another step forward, after Trammell Crow Residential purchased the nearly six-acre development site earlier this month. According to public records, Trammell Crow Residential purchased the site from the City of Long Beach for $29.53 million.

The project site currently is developed with a parking lot and is located at 600 W. Broadway Avenue at the corner of Golden Avenue and West Broadway near the World Trade Center office complex. It was initially proposed several years back with the City of Long Beach most recently publishing an environmental review for the project in 2019.

According to the environmental study published by the City, the project – referred to as Westside Gateway – would include the construction of seven structures, including two residential towers totaling 21 and 40 stories, four midlevel residential buildings and a nine-level parking structure.

Of the total residential space, the proposal includes a mix of unit types, ranging from studios to three-bedroom lofts. Additionally, the project proposes a 3,000 square foot market, 1,510 parking spaces, 153 bicycle spaces and 152 storage units.

Designs for the project come from StudioOneEleven, and include more than one million square feet of residential space aimed at breaking up the large block near the World Trade Center.

“Westside Gateway is designed to create connections and view corridors across the site, breaking up the scale of the block and connecting the various buildings, through new streets, paseos, and pathways. Much of the ground floor of the Westside Gateway project is designed to allow for various uses by designing the structures with a flexible concrete podium and open plan that is adaptable to differing storefront configurations and demising wall layouts as needs change,” a landing page for the project on the architecture firm’s website states.